O gastru

... protože žijeme v době food revoluce!

Pouliční jídlo na Náplavce zmizelo vmžiku

9. 4. 2017

To, že jsou oba břehy Vltavy v okolí Rašínova nábřeží a Smíchova okupovány každý volný slunečný den, není žádná novinka. Obě „Náplavky“ lákají běžce, maminky s kočárky, kavárenské povaleče, co chtějí kavárnu na chvíli vyměnit za čerstvý vzduch, pejskaře, mladé lidi, starší lidi, nejstarší lidi. Náplavky lákají celou Prahu a lze se tedy spolehnout na to, že v sobotu nebudou prázdné. Co ale stoprocentně zaručí absolutní přeplněnost těchto míst? Jídlo!

Další událost, kterou pořádala společnost Food event, díky které si Praha předchozí měsíc mohla užít „Polívkování“, byl Street food festival. Tento typ jídla, jídlo „do ruky“ se těší oblibě a je čím dál populárnější. Přestože u nás jsme zvyklí z kdysi na párek v rohlíku a hamburger, který má s opravdovým masem společného jen velmi málo, ve světe je tradice pouličního jídla daleko rozvinutější. Pořadatelé se rozhodli, už počtvrté, přivézt trochu světové pouliční kultury také do Prahy. Úspěch měl Street food na Náplavce fenomenální. 


Podle pořadatelů je street food kombinací tradice a jednoduchosti v gastronomii a upozorňují, že jeden právě pouliční stánek v Singapuru dostal v loňském roce prestižní kulinářské ocenění - Michellinskou hvězdu. Možná se to zdá jako laciné lákadlo, ale taková byla na Náplavce i realita a s laciným a nedobrým jídlem jste se zde nemohli setkat. Párky v rohlíku tady byly pouze ve formě skvělých amerických hot dogů a burgery, o kterých by si leckdo řekl, že představují nezdravou a nepopulární americkou kuchyni, zmizely nejrychleji. Za padesáti korunové vstupné měli všichni účastníci možnost ochutnat nebo alespoň omrknout nejrůznější typy jídel „do ruky“. 


Po úspěchu z minulého měsíce, který sklidily polévky, bystří polévkáři nezaháleli a své nejlepší polévky dovezli i na Náplavku, v kelímku nebo plastové misce je totiž i vývar pouliční jídlo do ruky! Návštěvníci si tak mohli poskládat kompletní menu, od předkrmu po dezert a na ničem nemuseli šetřit. Aby měl každý možnost ochutnat co nejvíce různých pokrmů, většina jídel se prodávala ve zmenšené verzi. A tak, kdo byl ochotný vystát hodinovou frontu u každého chodu, mohl si užít čtyřchodové menu za cenu třeba necelých dvou set korun, ale s přirážkou v podobě čtyřhodinového čekání. 

Přestože je pochopitelné, že akce tohoto druhu budou vždy lákat velké množství lidí a budou se u jednotlivých stánků tvořit dlouhé fronty, na takový nával nebyli připraveni ani pořadatelé, ani prodávající a tak většina stánků zavírala kolem čtvrté hodiny odpolední, protože je návštěvníci vyjedli do posledního sousta. Pokud jste si ale přivstali a na Náplavku dorazili už v dopoledních hodinách, měli jste možnost ochutnat všechno, od falafelů, přes jarní závitky, po burgery, hot dogy a domácí vafle s domácí šlehačkou, na které se stála fronta přes celý festival! A pokud jste ochutnat zajímavá jídla nestihli, Food event pořádá další akci už 29. dubna a těšit se můžete na Asii.


Smíchovská náplavka se změnila v ráj polévkářů

26. 3. 2017

Gulášovka, pastinákový krém, pho bo, středomořská rybí polévka nebo moravská kyselica. Indie, Vietnam, Rusko, Itálie, Česko i Slovensko. Společnost Food event, která se zabývá pořádáním gastronomických událostí, se rozhodla letos již počtvrté uspořádat festival polévek. Poslední březnová sobota tak patřila na Smíchovské náplavce specialistům přes polévky.

Návštěvníci měli možnost ochutnat jak tradiční polévky, které jsou typické pro určité země, tak i pokrmy zcela neotřelé. Vstupné ve výši padesáti korun umožnilo navštívit akci a porozhlédnout se po bohaté nabídce. Za zhruba stejnou cenu pak bylo možné ochutnat jakýkoliv druh polévky. Mezi nejrychleji vyprodané polévky patřil batátový krém. Batáty letos zažívají opravdový boom a tak se není čemu divit. Kuchaři však dali prostor i zajímavějším kombinacím a svou nabídkou potěšili nejednoho náročného ochutnavače. Své kuchyně na Náplavce rozbalili zkušení kuchaři i menší podniky, a pokud se objevil někdo, kdo si dá radši pořádný burger nebo dortík, i ten si přišel na své. Myslelo se i na pitný režim, zastoupeny byly menší pivovary, které kromě nápojů k osvěžení nabízely i teplý cider na zahřátí, čímž pořadatelé ukázali, že mysleli opravdu na všechno. Nicméně, zahřívat se nikdo nemusel, počasí pořadatelům přálo a na Náplavce nebylo k hnutí.

Čtvrtý ročník Polívkování na Náplavce se nesl v duchu krásného počasí, radosti z jednoho z prvních víkendů strávených po nekonečné zimě venku, v duchu moderní kulinářské události, kterou si mohli návštěvníci i pořadatelé užít při pohledu na Vyšehrad, Vltavu a historické Rašínovo nábřeží. Spojení centra Prahy a gastronomického zážitku fungovalo i na počtvrté báječně a v další ročník jsou vkládány velké naděje. Pokud jste letos Polívkování propásli, máte se příští rok na co těšit. A další událost společnosti Food event bude na Náplavce již 8. dubna!

Nikola Podhorská 2017 | Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky